OCAK 2024

Değerli İş Ortaklarımız,

2024 yılının siz değerli iş ortaklarımıza, sevdiklerinizle birlikte hayal ettiklerinizin de ötesinde deneyimler ve tecrübeler yaşatması dileklerimle bu yılın ilk VaiHaber yazı dizisine başlamak istiyorum.

2023 yılına bir parantez açmadan 2024 ile ilgili beklenti ve öngörülerimizi paylaşmak çok anlamlı olmayacaktır. 2023, tüm zorluklara rağmen gerek markamız Vaillant gerekse de sektörümüz açısından iki çok farklı dönemin yaşandığı ve kapanışında ise sanırım tüm paydaşları tatmin edici iş sonuçlarına imza atılan bir yıl olarak hatırlanacak. Bir önceki cümlemde çok farklı iki dönem olarak adlandırdığım noktayı izninizle biraz açmak istiyorum. 2023 yılının ilk yarısı Mayıs 2023 genel seçimlerinin arifesinde; son kullanıcıların ve taahhütçü iş ortaklarımızın satın alma iştahlarının yüksek olduğu, kredi ve ek limitlere görece kolay ulaşılan, güçlü bir 2022 sezonunun sonrasında kanaldaki ürün stoklarının düşük olduğu bir iklimde geçti. “Yarının ürününü bugünden al, yarından ucuz olsun” mantalitesi sahada hakim görüştü. Sezon yaklaşırken ise ürünsüz kalmaktansa stoklu olmak tercih edilen bir anlayışa dönüştü. Havanın mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ise klima işinde rekor denebilecek adetlere hızlıca ulaşılmasını mümkün kılarken ısıtma işi için de olumlu anlamda bir beklenti ortamı yaratmıştı. Kredi kartlarındaki taksit sayısının limitlenmesi sahada kısa süreliğine küçük çaplı bir durağanlık getirse de yapılan hamleler ile bu süreç kolay atlatıldı. Asgari ücretteki ara düzenleme ile artan işçilik maliyetleri, dövizdeki yukarı yönlü hamle ve hammadde ve enerji fiyatlarındaki yükseliş, birçok sektöre göre fiyat artışlarında kısır kalmış kombi pazarımıza büyük bir maliyet baskısı olarak yansıdı. Bu dönemde artmasını beklediğimiz sezon etkisi kasım ayına kadar kendisini göstermedi. Biz de Vaillant Türkiye olarak tarihimizin en yüksek devreye alım kampanyasını hayata geçirdik ve sahada fiyat istikrarsızlığına sebebiyet vermemek adına sevk planlarımızı detaylıca gözden geçirdik. Amacımız, 2024 yılına sağlıklı bir kanal stoğu ile girmekti. Bugün bu kararımızın iş sonuçlarımıza olumlu yansıdığını ve yeni yıla iyi bir kanal stoğu ile giriş yaptığımızı görmekten memnuniyet duyuyoruz. 2023 yılını, Euro bazlı ciro rekorumuzu kırarak sonlandırdık. Her birinize bu sonuçlara katkınızdan dolayı ayrı ayrı teşekkür ederim.

2024 yılının, daha önceki yıllarda bizden sıklıkla duyduğunuz ‘’Temkinli İyimserlik’’ söyleminin yerine ‘’Tedbirli İyimserlik’’ inşa etmemiz gereken bir yıl olarak bizi karşılayacağını düşünüyoruz. Önceki buluşmalarımızda 2024 yılının, artan cirolarımızın ardında saklı kalan bir gerçeği her gün hatırlamamız gereken bir dönem olacağından bahsetmiştim. Bu saklı gerçek ise “Artan Genel Giderler”. 2022 ve 2023 yılları, tedarik ve limitin iyi yönetildiği markaların kazananı belirleyeceği yıllardı. 2024 yılının ise kazanan, doğru tedbirleri hayata geçiren, sahada tercih sebebi olan ve sınırlı kaynaklarını en etkin kullanan markaların yılı olacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda bu tedbirli yaklaşımdan bir gün bile geri adım atmadan, hayatlarınızı kolaylaştıran markalar ile yolunuza devam etmenin ne kadar önemli olduğunun altını çizmek isterim. Vaillant’ı sizler için kolay kılmak üzere durmadan çalıştığımızı ve sizlerin teveccühleri ile gözümüzü daha da yukarıya diktiğimizi ifade ederek satırlarımı sonlandırmak istiyorum.

2024 yılının siz değerli iş ortaklarımıza bol kazançlar getirmesini temenni ederken güzel ülkemize barış ve huzur; yaşlı dünyamıza da daha iyi bir iklim diliyorum.

Sevgi ve Saygılarımla,

Erol Kayaoğlu
Vaillant Group Türkiye Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı